Skip to content

Осигуряване на устойчиво развитие чрез чиста енергия

January 19, 2012

Без енергия няма развитие, но ключът е да се използва чиста енергия за устойчиво развитие. За да постигнем това се нуждаем от всички – правителствата, представителите на частния сектор и гражданското общество – да работят заедно за постигане на това, което никой не може самостоятелно. Както изглежда, сме изправени пред две големи предизвикателста в енергетиката.

Първото е че един на всеки пет души на планетата няма достъп до електричество. Два пъти повече, почти 3 милиарда души използват дърва или въглища за да сготвят храна или стоплят домовете си, изправяйки себе си на вредни изпарения и дим. Тази енергийна бедност е унищожителна за устойчиво развитие.

Второто предизвикателство е изменението на климата. Парниковите газове, отделяни от изгарянето на изкопаемите горива, допринасят пряко за затоплянето на земната атмосфера, с всички произтичащи от това последствия: повишаване честотата на екстремни метеорологични условия и природни бедствия, които застрашават живота, поминъка и бъдещето на следващите поколения.

Правенето на енергията устойчива за всички до 2030 година е едно огромно предизвикателство, но е постижимо. Визията за устойчивото развитие в енергетиката е за един свят с универсална за достъп енергия, съчетано с изключително подобрени нива на енергийна ефективност и удвояване на възобновяемата енергия. Трябва да се постави устойчивостта на енерги
ята на върха на глобалния дневен ред за да се фокусира вниманието, находчивостта, ресурсите и инвестициите за превръщането на това в реалност.

През последните пет години, секторът за производство на възобновяеми източници на енергия отбелязва огромен ръст. Капацитетът на пазара постоянно се разширява, както и производителността, същевременно намалявайки цените, което бележи голяма възвращаемост на инвестициите. Непрекъснато се появяват нови продукти, които харчат значително по-малко енергия. Това е солидна основа, върху която може да се изгради следващият голям енергиен преход. Най-малко 118 страни са си поставили съшата цел на политиката си, или подкрепят политиката за възобновяема енергия. Но ние можем и трябва да направим повече.

From → Блог

Comments are closed.